Tuinonderhoud

Met het onderhoud kneed je je tuin tot het eindresultaat dat je voor ogen hebt.

En vanaf het moment dat je de trotse eigenaar van een tuin bent begint het onderhoud al.

Drie jaar

Na de aanleg van een tuin duurt het nog ongeveer drie jaar totdat je tuin klaar is. Planten hebben nu eenmaal tijd nodig om te kunnen groeien. En in de tussentijd zit jij niet stil, want het onderhoud van je tuin begint zodra je tuin wordt opgeleverd. Je gaat een fase in waarin je je tuin bijstuurt en laat ontwikkelen tot het beeld dat je voor ogen hebt.

Houdt die visie vast, tuinonderhoud is namelijk niet zo saai als veel mensen denken. Het is constant vooruit denken en je afvragen hoe het er uiteindelijk uit moet komen te zien!

Onkruid vergaat niet

Bij een ‘nieuwe’ tuin ben je vooral onkruid aan het wieden. Bij een ‘oude’ tuin ben je vooral met je snoeischaar aan de slag. Het is fantastisch om te zien hoe een plant teruggroeit wanneer jij er een tak afgeknipt hebt. Maar heb je je ook weleens bedacht dat dat onkruidje zich misschien wel tot een prachtige plant ontwikkeld als je hem de kans geeft? En wat breng jij aan organisch materiaal terug in de tuin, wanneer de afvaldienst de groene kliko vol blad uit jouw tuin leegt?

Zaken waar je normaal niet bij stilstaat maar heel erg de moeite waard zijn om eens over na te denken.

Diversiteit

Niet alleen in je tuin maar ook in je gedachten.

Ik kan je advies geven om ‘uitputting’ van jouw tuin te voorkomen.

We kunnen samen aan de slag om de biodiversiteit in jouw tuin te verhogen.

Of bespreken we samen streefbeelden zodat de hovenier die jouw tuin al jaren onderhoud, eindelijk gaat snappen wat jij voor ogen hebt?

Van bemesting tot het afvoeren van je snoeiafval. Niets is zo divers als het onderhoud van je tuin. Ik leer nog elke dag bij, jij ook?