Jouw eigen tuinontwerp

Een tuinontwerp is geen product, maar een creatief proces.

Een proces waarin ik je kan begeleiden en ondersteunen. Ik bied de tools om niets te vergeten in het ontwerp. Jouw wensen, mijn ervaring en expertise en onze gezamenlijke creativiteit samengebracht tot een professioneel tuinontwerp.

Programma van eisen

Dat is de professionele benaming van wat jij in je nieuwe tuin wil. Naast een mooie plek om van je tuin te genieten, is het belangrijk om goed na te denken of je bijvoorbeeld stroom in je tuin aan wil leggen. Of wil je misschien ook op een warme zomerdag kunnen zwemmen in je vijver? Met behulp van mijn jarenlange ervaring heb ik een lijst met zaken opgesteld, die je niet wil vergeten in de tuin. Als jij weet wat je in je tuin wil, zal ik je vertellen wat er allemaal mogelijk is!

Schetsen op papier of digitaal?

Het kan allemaal. En vind je het lastig een beeld te vormen bij zo’n platte tekening? Dan kunnen we het ook tot een 3d-tekening uitwerken, zowel op papier als digitaal.

Ik kan handvatten bieden voor de eerste strepen op papier. Met een vlekkenplan, zichtlijnen, looplijnen… En dat is nog maar het begin. De rollen papier en tekenmaterialen heb ik al klaarliggen! Ik leer je hoe je een ontwerp maakt waarmee een hovenier aan de slag kan. Als je het liever bij een eenvoudige schets houdt kan dat ook, dan werk ik het voor je uit tot een professionele werktekening. En als je wil kun je in de tijd dat een hovenier een offertje voor je opstelt, alvast een digitale wandeling maken door je nieuwe tuin.

Vele ervaringen rijker

Je staat zelf aan het roer. Je weet van A tot Z wat er in je tuin komt, je hebt namelijk zelf het ontwerp gemaakt! En dat is een ervaring die niemand je nog afneemt. En die ervaring is nog maar het begin.

Als het lijnenspel op papier staat, komt de volgende belangrijke stap in de vormgeving: het beplantingsplan. De planten die jij in je tuin wil bepalen de uiteindelijke uitstraling. Ook hierin kies je zelf hoeveel ondersteuning je daarin wil hebben. Vrijwel alles is tegenwoordig online te vinden en met de tips die ik je kan geven kun je daarmee jouw tuin in het groen ‘aankleden’. Kies je voor een compleet beplatingsplan, of ga je liever zelf hobbyen met het zetten en scheuren van planten? Jouw tuin, jouw ervaring.

Het eindresultaat

Tijdens het maken van een tuinontwerp kom je er gaandeweg achter hoe divers het hoveniersvak is. Met een tuinontwerp, beplantingsplan, verlichtingsplan, beregeningsplan, 3D ontwerp, impressietekeningen… Maar het belangrijkste is dat je zelf bepaalt hoe je dat doet.

Maak jij een eenvoudige schets, waarmee je zelf je tuin aanlegt en op gevoel aanplant?

Of wil je aan de hand van je zelfgemaakte ontwerp samen met mij je droomtuin aanleggen?

Je kunt natuurlijk ook een professionele tuintekening aanbieden bij een hovenier uit de buurt die de bestrating voor je aanlegt, zodat je de tuin daarna zelf aanplant volgens het beplantingsplan.

Je tuin vormgeven is dus niet alleen een creatief proces, het is ook een heel persoonlijk proces. En ik kan je precies de begeleiding op maat bieden die je nodig hebt om het uiteindelijk zelf te kunnen.

Bekijk hier mijn portfolio tuinontwerp voor een aantal voorbeelden.

Als het tuinontwerp klaar is, maak ik het beplantingsplan persoonlijk het liefst met de hand. Of eigenlijk op een soort hybride-manier. Ik teken met de hand de hoofdlijnen van de tekening over. Dan teken ik de planten er handmatig en op maat in en maak ik een digitale plantlijst die ik daarna samenvoeg tot één geheel. Het eindresultaat vind je in mijn portfolio tuinontwerp!